wiki

AfvalWiki

 
Afvalmanagementplan

Afvalplan

Autobanden

Bedrijf (algemeen)

Cartridges

Computers

Containercontrole

Elektronica

EPS

Etensresten

Glas

Glaswol

Groenafval

Hout

Kantoormeubilair

Kunststof

Metaal-elektro

Metalen

Organisatie (algemeen)

Pallets

Papier

Piepschuim

Plastics

PolyEthyleen

Scheidingsplicht

Schroot

Steenachtig afval

Steenwol

Swill

Textiel

Verven en lakken

Ziekenhuis

Zorginstellingen

Bij het beheersen van de afvalkosten is het controleren van de containers belangrijk vor twee redenen:

- Vulling van de containers

- Inhoud van de containers

Vulling van de container

In veel gevallen is de afvalrekening gebaseerd op het aantal ledigingen van de container(s) per week. Niet elke container is gevuld. Hierdoor kan het voorkomen dat het lijkt dat containters een beetje zijn gevuld, maar dat er bijvoorbeeld tywee containers half gevuld zijn; er is dus eentje overbodig, waarvoor men wel betaald. Door wekelijks voor het ledigen van de containers de vulling te controleren en bij te houden, krijgt men een overzicht van de vulling van de containers. Op basis hiervan kan men het aantal containers indien nodig aanpassen.

Inhoud van de containers

Door regelmatig in de container te kijken, krijgt men een indruk of er nog veel recycelbaar afval bij het restafval wordt weggegooid. Als dat het geval is kan men verdere acties onder nemen, door bv. op meer punten inzamelbakken te plaatsen.

Dozenproef

Met de dozenproef wordt in de organisatie gemeten in hoeverre er nog meer afval van het restafval apart kan worden gehouden. Hierbij kan men ook de verschillende inzamelpunten in de organisatie proberen.

Als de hoeveelheid restafval meer dan een kwart is van de totale hoeveelheid, dan is het aan te raden om te kijken of er nog meer afval apart kan worden ingezameld. Voordat men in overleg gaat met de afvalinzamelaar, kan men eerst meten hoeveel afval er in de organisatie apart gehouden kan worden. Dit kan men meten met de dozenproef.

Bij de dozenproef plaats men op verschilende plekken in de organisatie kartonnen dozen voor de extra inzameling van materialen, zoals oud papier, plastics, en dergelijke. Elke organisatie heeft wel wat kartonnen dozen, zodat voor de proef geen middelen hoeft te worden aangeschaft. Voor het inzamelen van vochtig GFT of etenresten (swill) kan een eenvoudige emmer of vat met deksel worden gebruikt. De collega's worden met nieuwsbrieven en e-mails ge´nformeerd ovedr de proef. De dozen worden op plekken geplaatst waar collega's veel langs komen, zodat het apart inzamelen hun nauwelijks tijd kost. Elke week wordt bijgehouden hoeveel dozen er zijn ingezameld, zodat men een indurk krijgt van het volume. Daarmee kan men nagaan wat voor een container men nodig heeft en wat de besparingen zijn. Met een weeghaak kan men ook het gewicht meten. In veel gevallen wordt men echter afgerekend op het ingezameld volume. Na de dozenproef kunnen de dozen door passende inzamelbakken worden vervangen.