wiki

AfvalWiki

 
Afvalmanagementplan

Afvalplan

Autobanden

Bedrijf (algemeen)

Cartridges

Computers

Containercontrole

Elektronica

EPS

Etensresten

Glas

Glaswol

Groenafval

Hout

Kantoormeubilair

Kunststof

Metaal-elektro

Metalen

Organisatie (algemeen)

Pallets

Papier

Piepschuim

Plastics

PolyEthyleen

Scheidingsplicht

Schroot

Steenachtig afval

Steenwol

Swill

Textiel

Verven en lakken

Ziekenhuis

Zorginstellingen

Preventie

Een intussen bekende preventiemaatregel is het dubbelzijdig kopieren en printen. Niet elk printer/kopiŽr is hier op ingesteld. Echter wordt steeds meer brieven verstuurd als pdf via e-mails. Een bekend voorbeeld is de blauwe envelop van de belastingdienst. Dit is onderdeel van het opkomende "papierloos kantoor". Het mogelijk maken van digitaal ondertekenen van formulieren en invulbare pdf-formulieren zijn enkele stappen. Naast het uitsparen van papier zijn de voordelen van een "papierloos kantoor" een betere traceerbaarheid van documenten en minder tijd voor handelingen (printen, in mappen doen etc.).

Oud papier en karton wordt in veel gevallen al gescheiden aangeboden. Nat, vies of gelamineerd papier en karton hoeft niet te worden ingezameld. Als er veel drankenkartons in het bedrijf zijn, dan in overleg met de inzamelaar dit materiaal ook worden ingezameld. Soms wordt ook plastic folie met het oud papier ingezameld door de inzamelaar. Bij inzameling wordt vaak de schommeling van de papierprijs meegenomen.

Kartonnen dozen kunnen door meerwegdozen worden vervangen (bv verhuisdozen).

Hergebruik

Papier uit de versnipperaar wordt veel ingezet als vulmateriaal. Er zijn ook machines die karton versnijden tot rastermatten voor het verpakken van grote producten.