wiki

AfvalWiki

 
Afvalmanagementplan

Afvalplan

Autobanden

Bedrijf (algemeen)

Cartridges

Computers

Containercontrole

Elektronica

EPS

Etensresten

Glas

Glaswol

Groenafval

Hout

Kantoormeubilair

Kunststof

Metaal-elektro

Metalen

Organisatie (algemeen)

Pallets

Papier

Piepschuim

Plastics

PolyEthyleen

Scheidingsplicht

Schroot

Steenachtig afval

Steenwol

Swill

Textiel

Verven en lakken

Ziekenhuis

Zorginstellingen

Het afvoeren van verf- en lakafval is duur, en de inkoop van verf en lak is ook kostbaar. Bij slim omgaan met verf en lak snijdt het mes aan twee kanten. Bovendien geeft overspray en morsen veel geuroverlast.

Sluiten van verfbliken.

Soms komt het hier en daar nog voor dat verfblikken te lang geopend zijn. Hierdoor droogt de verf, met als gevolg dat de verf kan worden weggegooid of dat er extra oplosmiddel nodig is. De verfdamp van te lang geopende blikken zorgt uiteraard voor ongezonde situaties in afgesloten ruimtes. Goede controle op de verfvoorraad en verfblikken door alle collega's kan dit voorkomen. Breng dit regelmatig onder de aandacht van de collega's.

Secuur aanmaken van verf en lak.

Het aanmaken van verf en lak is secuur werk. Zorg daarvoor voor een schone en rustige werkomgeving waarin geconcentreerd kan worden gewerkt. Maak gebruik van mengtabellen (vraag uw levenrancier hiernaar) en overweeg computer gestuurd mengen. Ge slim om met hoeveelheden; maak een voorraad aan van een lakkleur die vaak wordt gebruikt, gebruik kleine mengbekers (goedkoper en minder verfresten) en het gerbuiken van te veel verfverdunner is weg gegooid geld. Bij lak kan men een hoeveelheid aanmaken die men zeker zal gebruiken en een reserve hoeveeleheid. Bijhet laatste wordt pas harder toegevoegd als gerbuik zeker is.

Gebruik bijhouden.

Door het gerbuik van verf en lak te meten weet u hoeveelhet gebruik per klus is. Probeer ook bij te houden of blikken verf en lak dat wordt aftgevoerd helemaal leeg zijn. Overweeg werken met kleinere blikken als er nog teveel resten zijn in blikken. Plaats oude blikken vooraan op het rek en de nieuwe blikken achteraan; gebruikte blikken worden dan niet vergeten. Een kleinere voorraad stimuleert het gebruik van aangebroken blikken; zet er duidelijke etiketten op als het blik slecht te lezen is. Uiteraard is elke voorraadruimte overzichtelijk en netjes in gedeeld. Ook dit voorkomt onnodig aanbreken van nieuwe blikken. Bij lakgebruik van meer dan 7.500 liter per jaar is het te overwegen om een terugwinssysteem aan te schaffen. Voorbeelden zijn het terugwinscherm met terugwinband , een koellakwand (alleen voor watergedragen lak) en een lakgordijn (alleen voor watergedragen lak en één soort lak) .

Slim spuiten

Een HVLP-spuitpistool ( High Volume Low Pressure) bespaart tot 20% . Een spuitpistool met bovenbeker kan helemaal leeggespoten worden, wat resten voorkomt. Voorkom schuin spuiten en spuiten in bogen (kan een slingerbeweging geven) om zo overspray te voorkomen. Overgebleven lak zonder harder kan men gebruiken voor het voorkleuren van plamuur. Een onderhoudsschema van spuitapparatuur voorkomt verresten in de apparatuur. Dit geeft een slechte verneveling en daardoor overspray. Meer tips op [1].

Slim ontvetten

Overleg met de leverancier(s) of organische oplosmiddelen kunnen worden vervangen door watergedragen reinigingsmiddel. Secuur doseren voorkomt te veel gebruik (en geuroverlast) door reinigen met een kwastje, plunjerkan of (zelfs) metalen plantenspuit. Tap uit een vat met tapkraantje. Bij overschenken uit een vat kan snel worden gemorst.