wiki

AfvalWiki

 
Afvalmanagementplan

Afvalplan

Autobanden

Bedrijf (algemeen)

Cartridges

Computers

Containercontrole

Elektronica

EPS

Etensresten

Glas

Glaswol

Groenafval

Hout

Kantoormeubilair

Kunststof

Metaal-elektro

Metalen

Organisatie (algemeen)

Pallets

Papier

Piepschuim

Plastics

PolyEthyleen

Scheidingsplicht

Schroot

Steenachtig afval

Steenwol

Swill

Textiel

Verven en lakken

Ziekenhuis

Zorginstellingen

Preventie

Etensresten

In ziekenhuizen wordt veel eten ingekocht om de patient uit eten te laten kiezen. Hoe smakelijker het eten vor een patient is, hoe meer zij/hij er van zal eten, wat het genezingsproces ten goede komt. Hierdoor kan het voorkomen dat veel ongebruikte maaltijden worden weggegooid.

Het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft voorkomt etenresten door het aanbieden van eten te veranderen. In de oude situatie gaf de patiŽnt 1 dag van te voren aan wat zij/hij wilde voor het avondeten en ontbijt. Door het reageren op de behandeling of medicatie komt het voor dat de patient geen trek heeft in het aangegeven eten. In de nieuwe situatie werkt men met een broodserveerwagen; patiŽnten kunnen direct aangeven wat ze willen hebben. Voor het avondeten kunnen de patiŽnten een Ĺ uur van te voren aangeven wat ze willen hebben. De keuze lag op 8 soorten eten. Men werkt daarbij met diepvriesmaaltijden. Het verschil in afval van de oude en nieuwe situatie is een halveren tot een kwart (dus van 100% naar nog maar ca 25%) van de etensresten. De besparing op inkoop van het eten is veel groter dan de daling in de afvalkosten.

In het ziekenhuis van Spaarnewoude worden de maaltijden door personeel gebruikt die 's avonds werkt. Ze kunnen een ongebruikte nieuwe maaltijd nemen tegen een euro, die in een pot gaat voor een goed doel. Deze actie is 'Kliek voor een Piek" genoemd, en is een succes.